Den Blå Världen

Ett projekt för att synliggöra den marintekniska näringen i det svenska samhället.

Välkommen till den blå världen! Här delar vi med oss av allt ifrån podcast avsnitt till aktuella utbildningar och informationsmaterial.

Den blå världen - podcast

Den Blå Världen

Utgivningsplan 2021

11:e Maj
– Viktor Marina Läroverket 15:00
3:e Juni – Eric Karlsson – Övarvet 09.00
26:e Aug – Andreas FKAB 09.00
30:e Sep – Guilio – Wärtsilä 09.00
21:e Okt – Sara Marinkraft  09.00

Marinteknik är en gymnasieutbildning riktad till dig med ett genuint intresse för båtar och deras teknikIdag finns gymnasieutbildningar inom båtbranschen på två orter i Sverige: Mariestad och Danderyd.

Inriktningen Service och reparation på marinteknikprogrammet ger en grundläggande yrkesutbildning för arbete som t.ex. motormekaniker, marin servicetekniker, supporttekniker eller båtreparatör.

Arbetsmarknaden är mycket god för marintekniker. Alltefter att teknik, material och konstruktion blir mer avancerad krävs nya kunskaper.

Utbildningen ger även möjlighet till grundläggande eller särskild behörighet för vidare studier på högskolan. Flera av skolans elever fortsätter studera till sjökaptener och sjöingenjörer eller går vidare till kustbevakningen eller marinen.

Båtbranschen som arbetsplats

Att bygga, utrusta och serva båtar är idag ett högteknologiskt arbete som kräver kunskaper om många olika tekniska system. En mindre segelbåt har idag som exempel: Rigg och segelsystem, vinschsystem, elsystem för förbruknings-el, elektroniksystem för instrumentering, motorsystem för framdrivning och avloppssystem för hygien och toalett.

I kombination med att den kommande generationen båtkunder mer och mer saknar kunskap och intresse för båtens teknik ökar behovet av gedigna kunskaper hos de företag som bygger eller tar hand om dessa båtar.

Att arbeta inom båtbranschen kräver kunskaper inom många olika områden som inte finns samlade inom något av de nationella gymnasieprogrammen.

Vi vill här visa några exempel på grundkvalifikationer för ett jobb inom vår bransch:

– Kunskaper inom marinmotorteknik: Marinmotorer och systemen för framdrivning av båtar (Propellrar, drev, etc.)

-Kunskaper inom härdplaster och kompositer: Båtar idag byggs inte längre bara av trä eller glasfiberarmerad plast. Kolfiber, kevlar och andra former av polymera material används allt oftare.

– Kunskaper om marinelektronik: Havet är en mycket tuffare miljö än vägar på land. Uppbygganden och programmering av navigationssystem med integrerade motor, vind, radar och navigationsinstrument har en helt annan komplexitetsgrad än vad vi hittar inom t.ex. teknik eller elprogrammet.

https://www.marinalaroverket.se/

 

I denna korta film får du möta SMTFs verksamhetsansvarige Fredrik von Elern som berättar om det marintekniska området.
Mårten Rosén, maskinchef, förklarar vad det var som lockade honom till branschen.

Nyfiken på det maritima området som en karriärsarena? Läs vår nya broschyr där du får träffa några av aktörerna inom området.

t

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna för att diskutera ditt behov och hur SMTF kan hjälpa dig.