Steffen Fäldt, Wärtsilä Voyage.

Wärtsilä Voyage förändrar hur fartyg utför sina resor och hamnar hanterar sin verksamhet genom att utnyttja den senaste digitala tekniken. När det gäller strategisk framsynthet vill Steffen Fäldt, områdesförsäljningschef på Wärtsilä Voyage, lyfta fram ruttoptimeringsverktyg och autonoma lösningar, och i båda dessa världar har Wärtsilä redan en solid position. Det banbrytande verktyget Fleet Optimization Solution (FOS) är en digital plattform som säkerställer att flottor och fartyg drivs med optimal säkerhet, effektivitet och hållbarhet.

– FOS är ett holistiskt paket för dataanalys, reseplanering och prestandahantering som hjälper rederier och operatörer att driva sin flotta på det mest effektiva och miljövänliga sättet. Driftsdata och analyser ger insikter för att optimera skrov, propeller och motorns kondition och användning, säger Steffen Fäldt, på Wärtsilä Voyage.

Förutom att vi behöver ha koll på energiförbrukning och utsläpp tror att det är autonoma lösningar som kommer att ligga i framkant i framtiden och även här går Wärtsilä i täten.

Steffen säger vidare att Wärtsilä Voyage är i full gång med många olika projekt som banar väg för användningen av banbrytande teknologi. Till exempel utvecklar de en kommersiellt gångbar autonom och elektrisk containerpråm för att avsevärt förbättra effektiviteten genom automatiserade sjöburna lastomlastningar för Rotterdams hamn.

– Vi ser bortom bara “automationsteknik” och tar hänsyn till hela logistikkedjan, säkerhet och hållbarhet men också icke-tekniska frågor som regelverk, kommersiell lönsamhet och arbetskultur, säger Steffen.