Aldrig har energifrågan varit mer aktuell än idag och vinsterna med att se över sin energianvändning är många. Inte bara innebär en minskad energikonsumtion ett minskat avtryck på miljön, det går också hand i hand med minskade kostnader. Dessutom leder det ofta till nya förbättrade arbetssätt och i många fall även en förbättrad arbetsmiljö. Helt enkelt utgör en energieffektivisering en riktigt Win/Win-situation för företag som tar energifrågan på allvar.

Energimyndigheten erbjuder ett mycket fördelaktigt ekonomiskt stöd till företag som är intresserade av att genomföra en energieffektiv investering men som saknar tillräckligt beslutsunderlag. Studien kan omfatta allt mellan himmel och jord på temat energi, det enda kravet är att effektivisering är fokus! Det problem som studien ska lösa kan till exempel fokusera på olika stödsystem, se över produktionsanläggningar, ventilation, värmeåtervinning och mätning av olika delsystem. Men även frågor som leder till ett systematisk och strukturerat energiarbete passar väl in i. Stödet riktar sig till små och medelstora företag och täcker 70 % (under 50 anställda) eller 60 % (50-250 anställda) av projektkostnaden.

Krav för att få stödet:

  • Ditt företag är klassat som ett litet/medelstort företag
  • Ni har genomfört en kartläggning över er energianvändning
  • Studien ska ligga till grund för en energieffektiv investering/omställning

SMTFs medlemsföretag Aktea Energy hjälper er gärna med både ansökan och genomförandet av studien. Aktea har under flera års tid arbetat med energiutredningar och kan stoltsera med 100 % beviljade ansökningar till just detta stöd. Ett resultat som kommer av lång erfarenhet, en hög kompetens inom energiområdet samt god kvalitet på genomförda studier. Skulle det vara så att ni är intresserade men inte har hunnit göra en energikartläggning kan Aktea även hjälpa till med detta för att även hinna ansöka om stödet. Ansökan ska vara inne senast 30 november.

Låter detta som något som skulle vara intressant för er verksamhet? Kanske har ni redan en idé som ni skulle vilja få utredd? Eller har ni kanske konstaterat att er energianvändning är onödigt hög men har svårt att sätta fingret på vad som skulle kunna göra den bättre? Oavsett fallet är ni välkomna att kontakta Ellinor Forsström eller Annika Mattsson på Aktea för att diskutera möjliga lösningar och upplägg för ert företag.

Läs mer på Energimyndighetens hemsida

Ellinor Forsström

Telefon: 0739-92 33 56

Email: ellinor.forsstrom@aktea.se

Annika Mattsson

Telefon: 0700-90 55 07

Email: annika.mattsson@aktea.se