Att tävla mot sig själv för att ständigt bli bättre. Att lära ny personal att köra mer ekonomiskt redan från början. Att erbjuda passagerarna en smidigare och bekvämare färjeresa. Det är några av fördelarna med den marina hållbarhetsplattformen iHelm från Cetasol, enligt pilotkunden Öckerö Båttrafik.

”Jag har jobbat här i över 14 år. Det bästa med det här jobbet är att träffa alla passagerare som bor här ute,” säger Peter, skeppare på passagerarfärjan Burö vid Öckerö utanför Göteborg. Han förklarar några av fördelarna han sett, när han nu använt iHelm från Cetasol som pilotkund i nästan två år:

”Att komma upp till vår optimala hastighet vid 8 knop är lätt, men att sedan gå upp till 9 knop drar nästan dubbelt så mycket bränsle. Ett par knop däröver, ökar det fyrfaldigt. De här sakerna blir väldigt tydliga när du ser dem på displayen så här. Nu förbrukar vi mindre än hälften av vad vi gjorde innan vi började använda iHelm”, förklarar han.

En annan fördel han har märkt är att det är lättare att lära ny besättning att köra mer effektivt. ”De följer med mig eller någon annan erfaren kapten, och vi säger i princip åt dem att köra så som systemet föreslår. De lär sig att köra mer ekonomiskt, redan från början”, säger Peter.

Öckerö-chefen: ”Folk här ute är beroende av oss”

Camilla Rydenskog är verksamhetschef på Öckerö Båttrafik. ”Vår utmaning är att hålla nere bränsleförbrukningen utan att det påverkar vår servicenivå. Människorna som bor här ute är väldigt beroende av oss. Vi har inte råd med långa stopp i vår verksamhet”, förklarar hon.

”Nu när vi har iHelm från Cetasol får jag mycket mer detaljerad statistik över vår bränsleanvändning och våra utsläpp. Jag har också märkt hur kaptenerna har börjat tävla internt, för att minska bränsleanvändningen. Detta är också positivt eftersom en mjukare körning innebär mindre slitage på fartyget. Vi kan se att motorn är i bra skick när vi gör service. Och utöver detta kommer vi nu till kaj vid precis rätt tidpunkt.”

Cetasol är ett svenskt företag med Volvo Penta och Qamcom som delägare. iHelm är deras första lösning för den marina hållbarhetsmarknaden.